Mi a teendő, hogy energiatakarékos és hosszú életű legyen hűtőgépünk?

Az energiatakarékosság sok múlik a megfelelő használaton is. Néhány apró trükkel és gondos odafigyeléssel környezetbarát módon használhatjuk a hűtőt és a fagyasztót, és még a villanyszámlán is spórolhatunk.

  • Kerüljük a hűtőajtó felesleges nyitogatását, mert a beáramló meleg levegőt a készüléknek le kell hűtenie, így több energiát használ fel!
  • Használjuk az energiatakarékos funkciót, vagy állítsuk a termosztátot a hűtőtérben 5-6 fokra, a fagyasztótérben pedig -18 fokra! Ezeken az értékeken a legoptimálisabb az ételek tárolása és a hűtők energiafogyasztása is.
  • Lehetőség szerint pakoljuk tele a hűtőszekrényt és fagyasztót! A nagyobb mennyiségű hideg étel segít lehűteni az ajtó kinyitásakor beáramló meleg levegőt.
  • Legalább évente egyszer olvasszuk le hűtőgép és fagyasztó készülékét, ha készüléke nem rendelkezik automata leolvasztási funkcióval! 5 milliméteres jégréteg esetén 30 százalékkal nő az energiafogyasztás.
  • Ha nagyobb hűtőtérre van szükség, inkább vegyünk egy nagyobb hűtőszekrényt, mint a meglévő mellé egy második kisebbet! Egy nagyobb hűtő 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint két kisebb, melyek együttesen tesznek ki ugyanakkora rakteret.
  • Szabadon álló hűtőgép készülék esetén rendszeresen karbantartsuk és tisztítsuk meg a kondenzációs rácsot és hagyjunk a hűtőszekrény hátulja és a fal között minimum 5 centiméternyi rést, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést! A nem megfelelő szellőzés akár 10 százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.
  • Ne helyezzünk meleg ételt hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba! A meleg ételtől a hűtőtér hőmérséklete pillanatok alatt megugorhat, ami felmelegítheti a többi ételt is.
  • A konyha berendezésénél ügyeljünk arra, hogy a hűtőszekrény vagy fagyasztó a “meleg blokkoktól” távol kapjon helyet!
  • Időnként ellenőrizzük a hütőgép ajtó tömítését! Ha az ajtó nem érintkezik szorosan a tömítéssel, az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, így megnövekedhet az energiafogyasztás.